Förbered för kvällsfoto

Förbered din bostad för kvällsfoto

Olika sorters kvällsfoto för att fånga olika sorters kvällsljus

För att ta vara på kvällsljuset erbjuder vi två sorters kvällsfoto; Solnedgångsfoto och Skymningsfoto.

Precis som det låter sker Solnedgångsfoto tidigare än Skymningsfoto, tänkt för dig som vill fånga den magiska timmen snarare än den blå timmen. Under det ljusa halvåret kan tiden mellan solnedgång och skymning vara lång och med två produkter får både du och fotograferna större valmöjligheter.

kvällsfoto solnedgång över en terrass med dukat bord

Solnedgångsfoto

När solen sänker sig mot horisonten målas himlen i fantastiska nyanser av orange, rosa och rött. Skuggorna blir längre och det mjuka ljuset framhäver landskapets konturer. Solnedgången är en tid för reflektion och vila, då dagen går till ro och natten sakta närmar sig.

6188765 3 5 scaled

6160275 10 scaled

6170197 1 01 Preeti scaled

Skymningsfoto

Skymningen följer solnedgången och fortsätter tills nattens mörker fullständigt har lagt sig över jorden. Himlens färger mattas till mjuka nyanser av blått och grått, stjärnorna börjar titta fram en efter en och världen förbereder sig för natten. Skymningstid bjuder ofta på en känsla av mystik och en speciell stillhet.

Kvällsfoto

6097332 83

6158707 16

Kvällsfoto

Så stylar du inför kvällsfoto

Oavsett om du vill fånga den gyllene timmen i solnedgången eller skymningens blå timme är förberedelserna A och O. Fina blickfång behövs på såväl en terrass med vacker utsikt som på en ombonad balkong eller i ett helt vanligt vardagsrum. Den stora skillnaden gentemot en vanlig bostadsfotografering på dagen är att det vid skymnings- och solnedgångsfoto behövs mycket ljus. Inga taklampor alltså, men så mycket stämningsljus som möjligt. Så kräma på ordentligt med ljusslingor, punktbelysning och levande ljus. Har du en fungerande öppen spis så tänd den. Har du en som inte går att elda i så ställ blockljus i den.

6145647 3 Ingenjorsgatan 2 scaled

6147193 4 Karl Johansgatan 2 Preeti

6116079 27 1

6145372 3 15

Vanliga frågor när bostaden fotas på kvällen

Vad är viktigast att tänka på?

Det perfekta ljuset försvinner snabbt så allt måste vara utplacerat och redo att tändas upp när fotografen kommer. Kolla beräknad tid för solnedgång, till exempel på Smhi. Vid Solnedgångsfoto är det bra att vara redo en timme före beräknad tid för solnedgång, vid skymningsfoto räcker det med en halvtimme.

Hur undviker jag att ljusen blåser ut?

Vinden ökar ofta i skymningen så placera gärna levande ljus i lyktor för att förhindra att de blåser ut. Det behöver inte vara så klurigt, höga glas och syltburkar utan etikett blir effektfullt i grupp.

Dags för bostadsfotografering?

Ta hjälp av fotografens bästa tips! Praktiska checklistor för förberedelser som städning och styling gör det enkelt att göra det allra bästa av fotograferingen, vare sig du fotar på dagen eller kvällen.