Spridningstillstånd – Vad gäller?
Din guide till spridningstillstånd för drönare
Innehåll
Behöver min drönarbild spridningstillstånd?
Ja eventuellt! Nu när drönarfotografering blivit allt mer populärt, är det viktigt att veta både varför och när ett spridningstillstånd är nödvändigt. Så innan du delar den där fantastiska drönarvyn online, se till att bilden eller filmen följer reglerna.
Vad säger reglerna för drönare?
Lagen för fotografering med drönare syftar till att skydda både privatliv och nationell säkerhet. Vyer tagna från himlen kan oavsiktligt samla in känslig information. Exempelvis på personer och privat egendom, eller geografisk information som kan innebära en risk för totalförsvaret.
Oavsett vem som har fotat med drönaren är det du som sprider materialet som ska se till att du har tillstånd att publicera det. När du publicerar drönarbilder och drönarfilmer i exempelvis en bostadsannons, på sociala medier eller din hemsida så är det du som ansvarar för att bilden följer reglerna. Hos Lantmäteriet kan du läsa mer i detalj om särskilda regler för publicering.
Då behövs inget tillstånd
Inte alla drönarbilder kräver tillstånd. Lantmäteriet anger några undantag i sin checklista för mäklare, där du kan känna dig trygg med att dela. Vid osäkerhet är det säkrast att ansöka om tillstånd. För mer detaljerad information, besök Lantmäteriets sida om undantag.
Riktlinjerna gäller sammanfattat att din bild endast visar:
1.
Fastigheten som du säljer
2.
Fastighetens tillhörande byggnader
3.
Fastighetens tomt och mark
No fly-zoner och havsbotten
På Luftfartsverkets karta kan du se var det finns så kallade No fly-zoner, alltså områden där man inte får flyga drönare.
Syns havsbotten på bilderna? Då ska du ansöka om spridningstillstånd hos Sjöfartsverket. Läs mer om spridningstillstånd för havsbotten och ansök.
Så ansöker du om spridningstillstånd
Om din drönarbild eller film inte uppfyller kraven så oroa dig inte, att ansöka är enkelt!
2.
Skicka in din ansökan
beskriv materialet och ditt användningsområde noggrant.
3.
Vänta på besked från Lantmäteriet
Handläggningstiden kan variera, men du hålls uppdaterad.
Kan jag överklaga ett avslag?
Absolut. Om du inte håller med om beslutet kan du skicka in ny eller kompletterande info och begära omprövning.
Frågor?
Vi är här för att hjälpa dig navigera i fotovärlden. Även om vi inte har alla juridiska svar, kan vi ge råd om hur du tar fantastiska och lagliga bilder. För det djupgående juridiska, vänd dig till Lantmäteriet. Vi diskuterar gärna passande vinklar redan på fotograferingen och har du bilder eller filmer du vill beskära så gör vi självklart det.